RAZVOJ IN KAKOVOST

Inovacije in kakovost

Razvojna prizadevanja podjetja Agrico, vodilnega svetovnega žlahtnitelja krompirja, ki ga v Sloveniji zastopa podjetje Interseme, niso usmerjena le v nove sorte krompirje. Podjetje enako zagnano razvija tudi celosten pristop k transportu, skladiščenju, pakiranju in svetovanju.

Kako se obetavne sorte, ki jih ustvari razvojni center Agrico Research, obnašajo med transportom, v obratih predelave krompirja, v trgovskih embalažah, ki so izpostavljene temperaturnim nihanjem, ali pa v kuhinji? Odgovore na ta vprašanja išče center za razvoj kakovosti, Agrico Quality center, ki je bil dograjen v letu 2018.

Meritve so ključ do znanja

V centru je nameščena napredna linija strojev. Semenski krompir, ki je namenjen prodaji, je tu natančno pregledan. Proces pregledovanja krompirja tvorijo številni koraki, ki obsegajo čiščenje, pranje, zunanjo oceno, prebiranje, fotografiranje, tehtanje, določanje razpona velikosti in podvodno tehtanje, pa tudi rezanje in oceno notranjosti krompirja ter analize patogenov. Meritve so izjemnega pomena za nadaljnje razvojno delo.

Kuhinja in klimatske komore

Del Agrico Quality centra je tudi profesionalna kuhinja, kjer kuhajo, pečejo in pražijo različne sorte krompirja. V posebnih klimatskih komorah pa z izpostavljanjem sort vlagi in vročini testirajo karakteristike krompirja, kot so vitalnost in sposobnost kaljenja.

Vse uporabne informacije so zabeležene in shranjene v informacijskem sistemu. Z njihovo pomočjo  Agrico razvija visoko kakovostno seme krompirja, ki ohranja kakovost tudi po mednarodnem transportu in zagotavlja visoke donose  v obliki odpornega in zdravega pridelka.

Zato je Interseme lahko tudi vaš selektor krompirja.

Najbolj priljubljene sorte krompirja

Izboljšane in nove sorte krompirja so odporne na spremenjene klimatske pogoje in na bolezni, hkrati pa imajo odlične prehrambne lastnosti in so zelo okusne.