Recepti

Miza se po krompirju pozna

Kulinarika ima danes velik pomen, saj nam hrana predstavlja užitek, miza pa je najbolj priljubljeno središče druženja. V Sloveniji že od nekdaj velja, da ni kosila brez krompirja. V sodobni kulinariki ga uporabljamo na tisoč in en način in za vsako jed želimo imeti pravo, okusno sorto krompirja.

 
Zdravo in hranljivo živilo

Krompir je v velikem delu sveta eno od najbolj razširjenih živil. Vsebuje beljakovine, vitamine in rudninske snovi, ki imajo visoko biološko vrednost. Predvsem pa je krompir zdravo živilo, saj je varno, varovalno in uravnoteženo.

Sodobne sorte krompirja v našo prehrano prinašajo tudi raznolikost. Različne sorte krompirja so primerne za različne jedi. Nekatere so najbolj primerne za kuhanje v vodi ali pečenje v pečici, druge pa so kot nalašč za cvrtje v olju. Čeprav poznamo številne sorte krompirja, jih strokovnjaki z natančnimi analizami uvrščajo v nekaj osnovnih kulinaričnih tipov, ki so nam v veliko pomoč pri izbiri ustreznega krompirja za kuho. Podatki o kulinaričnih lastnostih krompirja pa so seveda pomembno vodilo tudi pri izbiri semenskega krompirja.

Okusne sorte

Dober krompir je tudi okusen. Med številnimi sortami, ki jih ponuja Interseme, je bila na tekmovanjih in predstavitvah kot najbolj okusna sorta največkrat ocenjena sorta Constance, zelo visoke ocene za okus pa je dobila tudi sorta Esmee. Casablanca izstopa s svojo večnamensko uporabnostjo, za domač ocvrt krompir ali krompirjevo solato pa se je kot najbolj primerna izkazala sorta Excellency.
Pražen krompir ima v slovenski kulinariki prav posebno mesto. Zato so v podjetju Interseme resnično ponosni na sorto Manitou, ki je večkratni zmagovalec tekmovanja Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.

 

Naj vam tekne

Krompir lahko pripravimo kot prigrizek, lahko uživamo ob krompirjevih solatah, juhah in samostojnih krompirjevih jedeh, iz krompirjevega testa lahko pripravimo odlične priloge, lahko spečemo krompirjev kruh ali celo pripravimo krompirjeve sladice.

Poiščite svoj navdih za kuhanje s krompirjem v:

 
 


 
 
Recepti z mladim krompirjem

 
Kdor ima na vrtu svoj mladi krompir, lahko pripravi čudovito poslastico iz tistih najmanjših gomoljčkov.
 
Mlad krompir s parmezanom in baziliko

Pripravimo si količino glede na lakoto in število gostov. Gomoljčke operemo in posušimo, takšne naoljimo in jih damo v predhodno ogreto pečico na 200℃. Pečemo približno 20 minut, da se kožica zlato rumeno zapeče. Ko je krompir pečen, ga solimo z grobo mleto soljo, serviramo in potresemo z naribanim parmezanom in drobno nasekljano baziliko. Ker je krompir pečen v kožici, bo meso rahlo in okusno, skorjica pa krhko hrustljava. Priporočamo, da si poleg privoščite še skledo domače zelene solate.
 


 
V vročih dneh vas bo osvežila krompirjeva solata, pripravljena iz sorte ARROW.
 
Mladi krompir v solati

Krompir operemo in skuhamo v olupkih. Ko je kuhan, še toplega olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Dodamo narezano mlado čebulo, dolijemo olivno olje in okisamo. Po vrhu potresemo sesekljan drobnjak. Po želji lahko dodamo žlico majoneze, trdo kuhano jajce ali pa naribano kumaro.
 


 
Za tiste, ki si težko predstavljate uravnotežen hranljiv obrok brez mesa, prilagamo preizkušen recept za okusno jed, ki je enostavna za pripravo.
 
Krompirjeve ladjice

Krompir operemo in ga vzdolžno prerežemo, nato ga izdolbemo, da dobimo jamico za naše mornarje. Za pripravo polnila, v našem primeru mornarjev, prepražimo čebulo, nato mleto meso, po želji dodamo še kakšen paradižnik ali na kocke narezano papriko, solimo, popramo in šele ko se masa ohladi, dodamo jajce ali dve, da poveže celotno maso. Z maso napolnimo ladjice in jih pečemo na 200℃. Tik pred koncem pečenja mornarje v ladjicah prekrijemo s tanko količino kisle smetane in naribanim sirom, pustimo da se zapeče in še toplo serviramo.
Nasvet za pripravo:
Pazimo, da izdolbemo maksimalno do enega centimetra, sicer se bo ladjica potopila.
Če imate težave s stabilnostjo vaših ladjic v pekaču, si lahko pomagate z rešetko, pod katero postavite pekač, ki ujame morebiti prevrnjenega mornarja. Ladjice pa lahko založite kar z jedilnim priborom.

 
 
Dober tek!