RECEPTI

Miza se po krompirju pozna

Obdaja nas obilo nasvetov, trikov, informacij, kako pripraviti praznični obrok. Od eksotičnih živil pa do molekularne kuhinje. Navsezadnje pa ugotovimo, da je vendarle najkakovostnejše tisto domače, pridelano v nam bližnjem okolju, ali še bolje, na našem vrtu. Za vas smo na tem mestu pripravili nekaj receptov, kako pripraviti krompir za vsak dan ali posebne priložnosti. Vaši gostje bodo navdušeni, vi pa ponosni, ker boste iz vsakodnevnih živil pripravili pravo čarovnijo okusov.

Hkrati boste pripravljeni obrok lahko servirali tudi osebam z intoleranco na gluten, saj lahko s krompirjem popolnoma nadomeščamo moko.

Poiščite svoj navdih za kuhanje s krompirjem.

Oglejte si našo zgibanko z recepti.

Zdravo in hranljivo živilo

Krompir je v velikem delu sveta eno od najbolj razširjenih živil. Vsebuje beljakovine, vitamine in rudninske snovi, ki imajo visoko biološko vrednost. Predvsem pa je krompir zdravo živilo, saj je varno, varovalno in uravnoteženo.

Sodobne sorte krompirja v našo prehrano prinašajo tudi raznolikost. Različne sorte krompirja so primerne za različne jedi. Nekatere so najbolj primerne za kuhanje v vodi ali pečenje v pečici, druge pa so kot nalašč za cvrtje v olju. Čeprav poznamo številne sorte krompirja, jih strokovnjaki z natančnimi analizami uvrščajo v nekaj osnovnih kulinaričnih tipov, ki so nam v veliko pomoč pri izbiri ustreznega krompirja za kuho. Podatki o kulinaričnih lastnostih krompirja pa so seveda pomembno vodilo tudi pri izbiri semenskega krompirja.

Okusne sorte

Dober krompir je tudi okusen. Med številnimi sortami, ki jih ponuja Interseme, sta bili na tekmovanjih in predstavitvah kot najbolj okusni sorti največkrat ocenjeni sorti Constance in Ranomi. Zelo visoke ocene za okus pa je dobila tudi sorta Esmee, ki izstopa s svojo večnamensko uporabnostjo, za domač ocvrt krompir ali krompirjevo solato pa sta se kot najbolj primerni izkazali sorti Prince in Kingsman. Pražen krompir ima v slovenski kulinariki prav posebno mesto. Zato so v podjetju Interseme resnično ponosni na sorto Manitou, ki je večkratni zmagovalec tekmovanja Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.