19. septembra, 2024

Dan polja 2024

Med 23.7.  in 24.7.2024 smo v sodelovanju z lokalno Kmetijo Jerman v Repnjah pri Vodicah predstavili poskusno polje z 22 sortami krompirja.  V poskusu so bile že  uveljavljene sorte ter sorte, ki se še preizkušajo.

Za pridelavo krompirja je letošnje leto dokaj neugodno, obilne padavine in hladna pomlad  sta mnogim pridelovalcem otežila življenje. Vznik semena je bil zaradi obilnih padavin slab, na mnogih njivah opazimo veliko praznih mest, saj se je krompir v mokrih iz zapranih tleh zadušil. Zaradi upočasnjenega vznika je bil  krompir daljše obdobje izpostavljen tudi različnim talnim boleznim. Krompirjeva plesen se je začela pojavljati že v maju in veliko pridelovalcev je prvo škropljenje zamudilo. Visoka talna in zračna vlaga, ter ugodne temperature (okoli 25 ⸰C ) so bile idealne za širjenje bolezni in kjer niso uporabili zaščite  je bila cima že v juniju uničena. V sredini julija se je zaradi visokih temperatur pojavila  Alternaria. 

Poskus v Repnjah je bil sajen 9.4.,  in je bil takoj po vzniku  zaščiten pred pleveli.

Do konca junija so poskus 5 x zaščitili proti krompirjevi plesni in Alternariji  in je bil v času predstavitve v odličnem stanju. Pozne sorte in sorte Prihodnje generacije so bile še lepo zelene, z bujno cimo in v dobri kondiciji.  Koloradskega hrošča so zatirali 1x.

Dogodek se je izvedel v dveh dneh, skupno se je tako predstavitve udeležilo preko 200 udeležencev, med katerimi so bili pridelovalci krompirja, trgovci iz  kmetijskih trgovin, poslovni partnerji ter kmetijska svetovalna služba .

V  sredo  se nam je kot gost pridružil  Peter Geluk – Produktni vodja v Agrico Nizozemska. Predstavil je podjetje Agrico, vodilno podjetje v svetu za pridelavo semenskega krompirja.  Udeležence je navdušila predstavitev, kako nastajajo sorte  Prihodnje generacije, ki so  odporne na krompirjevo plesen.

Vodenje preko poskusnega polja je izvedel Andrej Lukan iz podjetja Interseme in predstavil novosti in zanimivosti pri posameznih sortah ter nasvete za optimalno pridelavo ter skladiščenje. Dobro poznavanje sorte in njene posebnosti so ključne, da pridelamo kvaliteten krompir.

Med zgodnjimi sortami je letos z nami  ponovno Arrow, poleg njega pa pozitivno izstopajo  sorte La Strada, Riviera, Anais  in Kresnik.

Sorte Prihodnje generacije izrazito izstopajo v poskusu zaradi svoje odpornosti proti krompirjevi plesni, rastline so še lepo zelene, znane pa so tudi po odlični jedilni kakovosti. (Alouette, Levante, Twister in sorta v preizkupanju Twinner )

Med sortami, za katere velja vsestranska uporabnost oz. so dobra izbira sta se odlično  izkazali sorti Rudolph in Elland.

Da je bil dogodek zares vreden obiska smo poskrbeli s celovito predstavitvijo sort, ki so jih lahko obiskovalci poizkusili v različnih krompirjevih jedeh. Sorte, ki so bile vključene v jedi so bile pridelane na poskusnem polju v Repnjah.

Obiskovalci so se lahko prepričali v jedilno kakovost naslednjih sort: Alouette, ki je bila vključena v krompirjeve rogljičke. Sorta Elland je bila predstavljena v juhi. V glavnih jedeh so preizkušali sorte Esmee, La Strada in Ranomi. Nazadnje pa smo pogostitev zaključili še s krompirjevimi čokoladnimi biskvitki iz nove sorte, ki je še v preizkušanju.

Dogodka se vsako leto udeleži več obiskovalcev in veseli smo, ko naše znanje o krompirju, ki izvira iz izkušenj, ki jih pridobimo ob ocenjevanju poskusov lahko delimo s pridelovalci in trgovci.

Zato je Interseme lahko tudi vaš selektor krompirja.

Najbolj priljubljene sorte krompirja

Izboljšane in nove sorte krompirja so odporne na spremenjene klimatske pogoje in na bolezni, hkrati pa imajo odlične prehrambne lastnosti in so zelo okusne.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy