29. julija, 2020

Dan polja 2020

V letošnjem letu smo v skladu z razmerami pripravili prav poseben Dan polja, ki je potekal na Kmetiji Kastelic v Sneberjah pri Ljubljani.

Da smo zadostili vsem epidemiološkim omejitvam in tako naredili naše druženje varno, smo oglede v torek, 7. 7., in v četrtek, 9. 7., organizirali v dveh ločenih skupinah, prvo v dopoldanskem in drugo v popoldanskem času. Za vse, ki se naših ogledov niso mogli udeležiti, smo v sredo, 8. 7., pripravili virtualni dan polja. Dneva polja se je na polju oziroma virtualno udeležilo veliko število pridelovalcev in prodajalcev, pa tudi svetovalna služba in poslovni partnerji iz tujine.

V letošnji sezoni je zaradi stalnih padavin in posledično napada krompirjeve plesni pridelava krompirja težavna, potrebna so večkratna škropljenja, tudi napad koloradskega hrošča je izredno močan. Krompir razen v zgodnjem razvoju ni trpel pomanjkanja vode. Ob ustrezni zaščiti, ki smo jo izvajali, pričakujemo dobre pridelke.

Interseme je vaš selektor krompirja!

Na poskusnem polju smo preizkušali 32 sort, že poznane in priznane sorte, pa tudi nekaj novih, ki so še v preizkušanju. Različne sorte vsako leto preizkušamo na več lokacijah po vsej Sloveniji. Rezultati poskusov, strokovna znanja in izkušnje pridelovalcev nam omogočajo, da so v naši ponudbi najboljše sorte za sajenje v Sloveniji.

Pri poskusu sta sodelovala tudi podjetje Zeleni hit, ki je prispevalo mineralna gnojila in namakalni sistem, ter podjetje Syngenta, ki je pripravilo škropilni načrt in prispevalo zaščitna sredstva.

Kmetiji Kastelic se zahvaljujemo za pomoč pri izvedbi poskusa, saj lahko le s sodelovanjem in izkušnjami zagotovimo dober pridelek najboljših sort.

Zato je Interseme lahko tudi vaš selektor krompirja.

Najbolj priljubljene sorte krompirja

Izboljšane in nove sorte krompirja so odporne na spremenjene klimatske pogoje in na bolezni, hkrati pa imajo odlične prehrambne lastnosti in so zelo okusne.