Page 7 - Recepti krompirjevih jedi Interseme 2018
P. 7

Krompirjevi

                            ˇ
                 marelicni cmoki


              Primeren kulinarični tip krompirja: B, BC


          TESTO: 500 g krompirja, 150 - 200 g ostre bele moke,
           2 jajci, 50 g masla ali margarine, 50 g sladkorja,
               vaniljev sladkor, limonina lupinica, sol
          NADEV: 12 polovičk marelic (svežih ali iz kompota),
            sladkor po želji, 40 g masla, 20 g piškotnih ali
                   krušnih drobtin, mleti cimet
           Kuhan krompir olupimo, pretlačimo, mu dodamo
          maslo ali margarino in ohladimo. Ohlajenemu krom-
          pirju primešamo jajci, moko, sladkor, vaniljev slad-
          kor in limonino lupinico. Testo čim hitreje zgnetemo,
            razvaljamo, narežemo na kvadrate in v sredino
           naložimo polovice marelic, povaljane v sladkorju,
            oblikujemo cmoke in jih vložimo v rahlo slano
                          vrelo vodo.
           Ko priplavajo na površje, jih s penovko poberemo,
          zložimo v skledo ali na krožnike, prelijemo z drobti-
          nami, prepraženimi na maslu in potresemo z mletim
                           cimetom.
             Marelice lahko zamenjamo z drugim sadjem;
                  s slivami, breskvami, jagodami ...
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12