Page 5 - Recepti krompirjevih jedi Interseme 2018
P. 5

Prekmurski dödöli



              Primeren kulinarični tip krompirja: B, BC


            5 - 6 srednje velikih krompirjev, sol po okusu,
          moka za zgostitev, 2 srednje veliki čebuli, svinjska
                       mast, kisla smetana

           Olupljen krompir narežemo na kocke in ga v slani
            vodi, ki naj sega dva prsta čez nivo krompirja,
          kuhamo do mehkega. Kuhanega zmečkamo kar v vodi,
            ki je ne odlijemo. Na blagem ognju med stalnim
          mešanjem dodajamo moko, dokler se jed ne zgosti.
          Jed mešamo nad ognjem, dokler moka ne nabrekne.
           Gosto maso raztrgamo v kosme in jo serviramo na
                       krožnik ali v skledo.
          Na masti popražimo drobno zrezano čebulo do zlato
          rumene barve. Zabelo polijemo preko dödölov in na
                 vrh damo nekaj žlic kisle smetane.
          Ponudimo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu,
                       bograču in golažu.
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10