Krompir AGATA

Krompir sorta Agata

Zrelost: zgodnja sorta

Barva kožice: svetlo rumena

Barva mesa: svetlo rumeno

Gomolji: okroglo ovalni, zelo plitva očesca, lepa in gladka kožica

Namen: Za pridelavo ranega krompirja, odlična sorta za pranje, pakiranje in prodajo na tržnici. Agata je razvrščena v AB tip (solatni tip krompirja).

Posebnosti/lastnosti/nasvet: sorta je v svetu močno uveljavljena in je zelo tolerantna na hladne pomladi.

Krompir ARROW

Krompir sorta ArrowZrelost: zelo zgodnja sorta

Barva kožice: rumena

Barva mesa: bela

Gomolji: podolgovato ovalni s plitvimi očesci

Namen: Sorta je namenjena za pridelavo zelo zgodnjega kvalitetnega krompirja z belim mesom, primernega za kuhanje in pečenje AB kuharskega tipa. Kožica je lepa, gladka, zato je odličen tudi za pranje in pakiranje.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Arrow je najzgodnejša sorta na slovenskih poljih in vrtovih, tudi v stresnih in suhih letih zagotavlja hitre in visoke pridelke. Za hiter, zgodnji pridelek je potrebno, da se krompir nakali in posadi v dovolj ogreto zemljo. Z nakalitvijo lahko dolžino vegetacije še skrajšamo, tvori se tudi večje število gomoljev. Priporočamo globljo saditev in dobro osipanje, ker se gomolji tvorijo bolj pod površjem. Skladišči se zelo dobro, zato je primeren tudi za majhne pridelovalce, ki si želijo tako zgodnjega krompirja, kot tudi krompirja za rano ozimnico v eni sorti.

Dodatno: Tehnološki list

Krompir CASABLANCA

Krompir sorta CasablancaZrelost: zgodnja sorta

Barva kožice: bela

Barva mesa: krem bela

Gomolji: srednje veliki, okroglo ovalni s plitvimi očesci

Namen: Casablanca je odlična večnamenska jedilna sorta, BC kuharskega tipa, ki daje visoke pridelke. Sorta je namenjena za svežo uporabo in že pri zgodnjem izkopu doseže visoke pridelke. Kožica se hitro utrdi, zato je sorta odlična tudi za pranje in pakiranje.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Sorta je primerljiva s sorto Maris Bard. Je podobne jedilne kvalitete, vendar bolj odporna na navadno krastavost in druge bolezni, ter je izredno enostavna za pridelavo. Odlikuje se predvsem z velikim številom lepo izenačenih gomoljev, ki so primerne tržne velikosti.

Dodatno: Tehnološki list

Krompir CERISA

Krompir sorta CerisaZrelost: zelo zgodnja sorta

Barva kožice: rdeča

Barva mesa: rumena

Gomolji: manjši, podolgovati

Namen: Cerisa je odličnega okusa, AB kuharskega tipa, specialiteta, ki je namenjena za pridelavo zelo zgodnjega krompirja, manjših podolgovatih gomoljev, odlična je za solate, primerna tudi za kuhanje in pečenje.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Ima atraktiven izgled in je dobrega okusa ter odlične jedilne kakovosti, z veliko vsebnostjo suhe snovi. Bolje uspeva na lažjih tleh in je dobro odporna na viruse.

Dodatno: Tehnološki list

Krompir ESMEE

Krompir sorta EsmeeZrelost: zgodnja sorta

Barva kožice: rdeča

Barva mesa: rumena

Gomolji: veliki, podolgovato ovalni, številni in izenačeni z zelo plitvimi očesci, kožica pa je lepa ter gladka

Namen: Sorto uvrščamo v AB kuharski tip, je zelo okusna ter vsestransko uporabna.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Daje visoke pridelke. Uporabniki so to sorto opisali kot najboljšo med »rdečekožnimi«. Primerna je za pridelavo tako zgodnjega krompirja, kot tudi glavnega pridelka, saj se izvrstno skladišči.

Dodatno: Tehnološki list

Krompir KRESNIK

Krompir sorta KresnikZrelost: zelo zgodnja sorta

Barva kožice: rumena

Barva mesa: bela

Gomolji: številni, majhni, zaviti ter izrazito podolgovate oblike, z zelo plitvimi očesci

Namen: Je kifeljčar za zgodnjo pridelavo na vrtovih in prodajo na tržnici. Je zelo kakovostna jedilna sorta za svežo porabo in pripravo okusnega mladega krompirja AB kuharskega tipa. Tradicionalna slovenska sorta, izredno cenjena, še posebno za mlad pečen krompir.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Zaradi specifične oblike in občutljivosti na mehanske poškodbe priporočamo ročni izkop.

Dodatno: Tehnološki list

 

Krompir MARIS BARD

Krompir sorta Maris bard

Zrelost: zgodnja sorta

Barva kožice: bela

Barva mesa: bela

Gomolji: veliki, podolgovato ovalni s srednje plitvimi očesci

Namen: Odlična jedilna sorta AB kuharskega tipa, ki daje pri ranem izkopu visoke pridelke. Maris Bard se zaradi svoje kvalitete zelo dobro prodaja kot zgodnji krompir na tržnici. Ima zelo dolgo dormanco, zato se dobro skladišči. Med skladiščenjem ne izgublja kvalitete.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: V pridelavi ranega krompirja z belim mesom je v Sloveniji najbolj razširjena sorta. Da se izognemo fiziološkim napakam (rjava pegavost, votlo srce) zmerno dognojujemo z dušikom. Za pridelavo ranega krompirja priporočamo novi sorti Arrow in Casablanca, ki sta bolj odporni na bolezni, še posebej krastavost. Sorti uspešno nadomeščata doslej najbolj razširjeno sorto.

Krompir RANOMI

Semenski krompir RANOMI
Zrelost: zgodnja sorta

Barva kožice: svetlo rumena  

Barva mesa: svetlo rumena

Gomolji: srednje veliki, izenačeni, podolgovato ovalni s plitvimi očesci

Namen: vsestransko uporabna sorta, za svežo porabo in kratkotrajno skladiščenje. Primerna za kuhanje, praženje in pečenje

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Sorta ima odlične kulinarične lastnosti. Rana, visok pridelek. Odporna na krastavost, nematode in krompirjev rak.

Dodatno: Tehnološki list

Krompir RIVIERA

Krompir sorta RivieraZrelost: zelo zgodnja sorta

Barva kožice: rumena

Barva mesa: svetlo rumena

Gomolji: veliki, izenačeni, okroglo ovalni s srednje plitvimi očesci

Namen: Odlična jedilna sorta, AB kuharskega tipa, ki daje pri zelo ranem izkopu visoke pridelke lepih gomoljev z gladko kožico. Za svežo porabo.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Sorta se je zelo dobro pokazala v letih, ko je težave povzročala suša. Zdrav pridelek se lahko dobro skladišči do pozne jeseni. Dobro prenaša tudi večje količine dušika, potrebna je redna zaščita proti plesni. Večji pridelovalci pričnejo zaščito proti plesni izvajati pri 50% vzniku, s 50% aktivne snovi pripravka. Sorta je dobro odporna na viruse.

Dodatno: Tehnološki list

Krompir VOGUE

Semenski krompir VOGUE
Zrelost: zgodnja sorta

Barva kožice: rumena 

Barva mesa: rumena

Gomolji: veliki, ovalno podolgovati , s plitvimi očesci

Namen: vsestransko uporabna jedilna sorta, primerna za svežo porabo, ima zelo dobre kulinarične lastnosti, AB kuharski tip.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: veliki gomolji, odporna na krastavost, primerna za krajše skladiščenje.