Sorta: CASABLANCA

Casablanca – nova romantična zgodba o krompirju

sorta-casablanca-small

V letu 2013, je podjetje Interseme d.o.o. na trgu predstavilo večjim in manjšim pridelovalcem krompirja novo sorto – Casablanco, za katero upravičeno mislimo, da je nov potencial slovenskih njiv in vrtov.

Casablanca je zgodnja sorta, z svetlo kožico in krem belim do svetlo rumenim mesom. Visoka suha snov ji daje dober okus in je nadvse primerna za pripravo domačega pomfrita, praženega in pečenega krompirja, ter tudi drugih krompirjevih jedi. Prav tako pa je sorta primerna tudi za postopek pranje-pakiranje. Po okusu jo lahko primerjamo tudi s sorto Maris bard.

Sorta je enostavna za pridelavo saj je dobro odporna na navadno krastavost in ostale bolezni. Nekoliko je potrebno paziti le na plesen.

Posebna kvaliteta sorte Casablanca, je tudi v tem, da se kožica hitro utrdi. Zaradi česar jo lahko pridelujemo tudi kot prvo rano sorto. Tudi v letošnjem letu, se je kljub ekstremnim vremenskim razmeram, še posebej izkazala, saj so bili na poskusnem polju in ostalih poskusih širom po Sloveniji gomolji lepo oblikovani, število gomoljev na rastlino primerno, in večina njih je dosegla primerne tržne velikosti.