RANA SORTA, ZLATA SORTA

Pa je tu, letošnji zgodnji krompir. Po dolgi zimi nas prvi krompir na mizi navda z občutkom praznika, pridelovalci pa se veselijo prvih prihodkov od nove letine.

Letos se prvega krompirja veselimo nekoliko drugače. Pomlad je bila mrzla, zato je bila saditev prvega krompirja razmeroma pozna. Kljub temu so nekateri pridelovalci mladi krompir ponudili že ob koncu maja. Rane sorte krompirja vselej dosegajo višje cene, letos pa so zaradi muhave pomladi še nekoliko višje. Boljši prihodek bo vsaj malo poplačal dodaten trud in skrb pridelovalcev.

Najbolj poznan rani krompir v Sloveniji je sloviti kifeljčar, sorta Kresnik. Vendar pa Kresnik ni najbolj rana sorta. To mesto pripada sorti Arrow, ki je preizkušeno najzgodnejša sorta v Sloveniji. Na voljo pa je tudi nova, v Sloveniji preizkušena sorta La Strada, ki tvori velike okrogle gomolje. Obe sorti sta izredno okusni, saj je vsebnost sušine v gomoljih višja kot pri ostalih sortah na trgu. Priljubljena je tudi izrazito rana sorta Riviera, prepoznavna po svetlo rumenih okroglih gomoljih.

Pri izkopu krompirja moramo paziti, da ne poškodujemo kožice, ki je še neutrjena. Porabniki krompirja najbolj cenimo tistega zgodnjega, sveže izkopanega, ki je odličen za pečenje. Najraje pečemo neolupljenega, saj se nežna kožica lepo zapeče. Dober pa je tudi v krompirjevih solatah. Pazimo le, da odstranimo morebitne zelene dele gomoljev, ki vsebujejo škodljivi solanin.

Prvi krompir je tu. Zdaj je pravi čas za okusne jedi iz mladega krompirja! Za vas smo izbrali tri odlične recepte.

Uživajte v zgodnjem poletju ob mladem krompirju!