Dan krompirja na Kmetiji Munda v Juršincih

18.7.2017

V torek 18.7. smo v sodelovanju s Kmetijsko zadrugo Ptuj organizirali Dan krompirja na Kmetiji Munda iz Juršincev. Lokacija poskuse je bila v vasi Gerlinci. Vroč poletni dan je privabil veliko število pridelovalcev in svetovalne službe iz okoliških krajev ter predstavnike Kmetijske zadruge Ptuj.

V uvodu je ga. Valerija Kodrič Majcen pozdravila vse zbrane in predstavila Kmetijsko zadrugo Ptuj, katere osnovna dejavnost je kooperacijsko organiziranje kmetijske proizvodnje, ki obsega oskrbo proizvajalcev s kmetijskim repromaterialom na eni strani in odkup ter prodajo kmetijskih pridelkov in živine na drugi strani.

Letošnje leto pridelovalcem krompirja ni bilo najbolj naklonjeno, saj je zgodnje sorte močno prizadela pozeba, kar se kaže v manjšem nastavku gomoljev, srednje zgodnje in zgodnje sorte je v mesecu maju prizadela suša, saj so imeli najbolj sušni maj v zadnjih 10 letih. Dosti bolje ni bilo niti v juniju. V preteklem tednu pa je na večjem območju Ptuja klestila tudi toča.

Podobno kot v preteklih letih imajo pridelovalci krompirja še vedno težave z odkupom in ceno na tržišču.

Poskus je bil izveden pri treh pridelovalcih:

V Grlincih je bil poskus sajen 13. aprila, v Gajevcih 1. aprila in pri Podgorcih 28. marca.

Proti plevelom je bilo škropljeno 1x, tekom rasti so se pojavile trave.
Proti boleznim je bilo škropljeno 3x in 2x z insekticidi proti koloradskemu hrošču.
Toča površin v poskusu ni poškodovala.

Na polju v Grlincih je Andrej Lukan predstavil posamezne sorte, njihove lastnosti in tehnologijo.

Na splošno so se vse sorte pokazale dobro, predvsem sorta CONSTANCE, srednje zgodnja sorta, rumeno mesnata z izredno lepimi, številnimi in enakomerno velikimi gomolji; LA STRADE, belo mesnata zgodnja sorta z debelimi gomolji in zelo velikim pridelkom, sorta EXCELLENCY z lepimi in številni gomolji in rumenim mesom ter sorta ALOUETTE kot izredno odporna rdeče kožna sorta z rumenim mesom.

G. Pukšiča je navdušila sorta ADATO, v poskusu je imela srednje velike številne gomolje, svetlo rumeno meso, rastline so močne in zdrave.
Sorta ARIZONA, z močno razvitim koreninskim sistemom in debelimi gomolji je zopet pokazala, kako odporna je na sušo.
Tudi vse ostale sorte dobro prenašajo sušo, pojavilo se je nekaj malega Alternarije.

Po končani predstavitvi na polju smo se s hladno pijačo osvežili v senci šotora. Družina Munda nam je pogostitev pripravila iz različno pripravljenih sort krompirja.

Zelenjavni golaž s krompirjem – sorta ALOUETTE
Ocvrt krompir – EXCELLENCY
Solata – SALAD BLAU in ARIZONA
Krompirjeva pita s skuto – CONSTANCE

Obiskovalci so bili izredno navdušeni nad ocvrtim krompirjem in okusnostjo sorte EXCELLENCY.

Solata iz sorte SALAD BLAU, pripravljena z oljčnim oljem nas je vse presenetila s svojo barvno nežnostjo in okusom.

Med pogovorom so obiskovalci poudarili, da je raznolikost sort krompirja ključnega pomena pri pripravi različnih vrst okusne hrane.

Kmetijski zadrugi Ptuj in Valeriji Kodrič Majcen se zahvaljujemo za pomoč pri izvedbi poskusov in organizaciji Dneva krompirja.
Zahvaljujemo se Ivanu Pukšiču, Marku Munda in Antonu Žuran za lepo pripravljen poskus.

 
Še posebej pa gre zahvala celotni družini Munda, ki nam je omogočila, da smo Dan krompirja izvedli na njihovem polju, za čudovito pogostitev in degustacijo.