Dan krompirja na kmetiji Koželj v Spodnjih Gameljnah

14.7.2017

V petek smo se v deževnem jutru zbrali na Kmetiji Koželj v Spodnjih Gameljnah na že petem Dnevu krompirja. Prireditve se je udeležilo veliko število pridelovalcev, predstavnikov kmetijskih trgovin in kmetijske svetovalne službe iz osrednje Slovenije in Gorenjske.
 
Ker nam vreme ni bilo najbolj naklonjeno, smo osnovne informacije o poskusu, tehnologijo pridelave in lastnosti posameznih sort, izvedeli kar pod streho na kmetiji.

Janez Koželj nam je predstavil osnovne informacije o poskusu:
Površina poskusa: 30 arov
Tip tal: Razvita aluvijalna tla
Sajenje 23.marec
Predposevek: Ječmen, za njim ajda.

Gnojenje: hlevski gnoj – 30T/ha; NPK 15-15-15 – 600 kg/ha ; dognojevanje KAN – 100 kg /ha (ob osipavanju skupaj s talnim insekticidom Force).

Zatiranje plevelov: Stallion Sync Tec

Bolezni in škodljivci:
1/Electis 75 WG + Karate,
2/ Dithane + Actara,
3/Banjo Forte + Actara,
4/Banjo Forte

Ko je dež ponehal, smo si sorte ogledali tudi na zgledno urejenem poskusnem polju.

V poskusu je bilo posajenih 25 sort krompirja. Večinoma so to že preizkušene sorte, nekaj pa je popolnoma novih:
ADATOALOUETTEARIZONAARROWCAROLUSCASABLANCACAYENNECONSTANCEESMEEEXCELLENCYGATSBYGOURMANDINEKINGSMANLA STRADELAUDINEMANITOUMELROSEPOMMERANTRANOMIRIVIERARUDOLPH, SALAD BLUESPECTRAVOGUEVOLARE

Zaradi izredno visokih temperatur v preteklih dneh se je na nekaterih sortah pojavila Alternaria. Sicer pa je posevek izredno lep.
Kot izredna sorta se je pokazala LA STRADA z izredno velikimi gomolji, CONSTANCE z velikim nastavkom primerno debelih gomoljev. Preizkušene sorte ARROW, ALOUETTE, CASABLANCA, RUDOLPH, MANITOU, ESMEE in EXCELLENCY so zopet pokazale svoje kvalitete. Tudi v ekstremnih rastnih razmerah, kot so bile v letošnjem letu- zmrzal, suša in zelo velike temperature so rastline dokaj neprizadete, pridelek bo velik in kvaliteten.

Po končani predstavitvi smo se vrnili na kmetijo in ob krompirjevem golažu še naprej razpredali o krompirju.

Družini Koželj se zahvaljujemo za vložen trud pri izvedbi poskusa in pomoči pri organizaciji Dneva krompirja.