Poskusno polje 2019: Simon Matjašec, Renkovci

12.7.2019 smo v sodelovanju s kmetijo Matjašec v Renkovcih pripravili Dan krompirja. Kljub padavinam se je na polju zbralo veliko število obiskovalcev od blizu in daleč.

Letošnja pomlad nas je postavila pred nove izzive, saj je bila precej mokra in hladna, posledično je bilo na mnogo poljih nemalo težav z vznikom in razvojem bolezni. Na tem polju zaenkrat vidimo zgolj posledice junijskega naliva in si obetamo optimalne rezultate.

Poskus je bil sajen 5.4.2019. Povprečne izmerjene temperature so bile v aprilu 12°C, v maju 13°C in v juniju 23°C, izmerjene padavine v mm so kazale za april 52 mm, maj 165 mm, junij 48 mm. V sredini junija je bilo vzpostavljeno namakanje, kasneje ob enem močnejših nalivov (v drugi polovici meseca) je g. Matjašec iz iste površine črpal vodo.

V poskusu so Arrow, Riviera, Ranomi, Arizona, Alouette, Safiyah, Carolus, Manitou, Kingsman, Rudolph. Poleg poskusnih sort smo si lahko ogledali še sorte Constance, Esmee in Excellency.

Poskus se nahaja na peščenih tleh, predposevek je bila pšenica.

Gnojenje:

04.4.2019: NPK 7-20-30 700 kg/ha+ KAN 100 kg/ha
15.5.2019: KAN 250 kg/ha

Zaščita nasada:

Pleveli: SHARPEN 40SC 3L + PROMAN 2L

Bolezni:

17.5. PROFILUX 2.5 Kg/ha
01.6. PROFILUX 2.5 Kg/ha,
12.6. RANMAN TOP 0,5L/ha+DIFCOR 250 EC 0,5L/ha
24.6. RANMAN TOP 0,5L/ha+DIFCOR 250EC 0,5L/ha
06.7. SHIRLAN 500 SC 0,4L/ha

Škodljivci:

12.6. LASER PLUS 0,04 l/ha

 

V poskusu lahko vidimo rumenenje listne mase na delu kjer je prišlo do zastajanja vode. Ravno v tem delu se nahaja sorta nove generacije Alouette, ki je odporna na plesen. Dokazuje svoj sloves in ohranja zdrav nadzemni del. Po izkopu si lahko obetamo velik in zdrav pridelek.

Andrej Lukan nam je predstavil sorte, od katerih zagotovo najbolj izstopa Arrow, ki je v Sloveniji najbolj zgodnja sorta. Vidimo lep nastavek enakomernih tržnih gomoljev.

V poskus je bila vključena tudi sorta Rudolph, ki sicer zaradi belega mesa ni tako prepoznana v Prekmurju. Na poskusu smo se prepričali, da zagotavlja najvišje pridelke, zaradi visoke vsebnosti suhe snovi pa se tudi odlično skladišči in je tudi odličnega okusa. Verjamemo, da je sorta primerna tudi za Prekmurje in da bo povpraševanje po njej vedno večje.

Velik potencial za proizvodnjo ima sorta Ranomi, ki ima lepe izenačene gomolje in rumeno meso, zagotovo pa prepriča s svojo jedilno kakovostjo. Pričakujemo tudi porast sort Alouette in Carolus, ki s svojo odpornostjo dokazujeta »krompir dober, vse dobro«.

Po predstavitvi smo bili deležni pogostitve na kmetiji Matjašec. Domače gospodinje so pripravile sorte: Esmee v krompirjevi solati, Arrow v praženem krompirju in Riviero kot pečenega. Prijetno druženje, ki se je nadaljevalo na kmetiji je spremljal zvok harmonike.

Gospodu Matjašecu in njegovi družini se zahvaljujemo za vloženi trud v poskusno polje in pripravo dogodka.