Poskusno polje 2019: ŠC Ptuj

5.7.2019, V sodelovanju z Biotehniško šolo Ptuj smo v letošnjem letu izvedli poskus krompirja na šolskem posestvu v Turnišču. Vroč poletni dan je privabil veliko število  svetovalcev, pridelovalcev, trgovcev in dijakov Biotehniške šole.

V letošnjem letu je pridelava krompirja precej težavna, saj je zaradi zelo hladnega maja vznik precej slabši, veliko krompirja je propadlo že v zemlji,  prihaja do raznih obolenj in  pokanja  gomoljev.

V juniju je nastopila visoka vročina in na prenekaterih poljih krompirju za polnjenje gomoljev primanjkuje vode.

Na poskusnem polju, kjer smo preizkušali 13 sort so bile predhodni posevek sončnice.

Analiza tal je pokazala, da so tla slabo založena s kalijem, zato so bila tla ob pripravi pognojena s kalijevo  soljo – 400 kg/ha in Kan 27%– 200 kg/ha.

Krompir je bil posajen 3. aprila.

Medvrstna razdalja je 70 cm, v vrsti 25 cm.

V poskusu so bile posajene naslednje sorte: ARROW, RANOMI, LA STRADA, SAFIYAH, ESMEE, ARIZONA, CONSTANCE, ALOUETTE, EXCELLENCY, CAROLUS, GATSBY, MANITOU in SUNSET.

Pred osipavanjem 23.4. je bilo dodano še Urea 46 %- 200 kg/ha.

Proti plevelom je bil nasad zaščiten  26. 4 s STOMP Aqua- 2,9 l/ha

Zaščita pred boleznimi: 11. 6  in 19. 6 Ridomil Gold 2,5 kg/ ha

Zaščita pred škodljivci: 11.6. in 19. 6 Mospilan 100 g/ha in 24.6. Calypso 10o ml/ha  

Na splošno so se vse sorte v poskusu  pokazale dobro, v povprečju je število gomoljev precej večje, kot pretekla leta.

Odlično se je pokazala sorta RANOMI, zgodnja rumeno mesnata sorta z gladko rumeno kožico. Sorta s številnimi gomolji je zelo primerna za zgodnjo pridelavo odličnega krompirja.

Sorta je bila predstavljena tudi v bograču in krompirjevi torti.

Zelo lepo se je izkazala tudi sorta CONSTANCE, srednje zgodnja z rumenim mesom in rumeno kožico.

Močna in zdrava rastlina  sort ALOUETTE in CAROLUS ter veliko število lepih gomoljev dokazujeta, da imajo tudi sorte, ki so imune na plesen lahko velik  pridelek.

Čeprav marsikje na področju Štajerske ne sadijo belo mesnatih sort smo skupaj ugotavljali, da je tudi sorta LA STRADA primerna za sajenje na Štajerskem, saj daje velik pridelek, lepe gomolje in je odličnega okusa.

Dan krompirja smo zaključili v poslopju šole, kjer so nam pripravili bograč in krompirjeve tortice. Pri obeh jedeh so uporabili sorto RANOMI.

Vsem obiskovalcem dneva krompirja na Ptuju  se zahvaljujemo za obisk.

Zahvaljujemo se Biotehniški šol in  ravnatelju Marjanu Horvatu za pomoč pri organizaciji dneva, Doroteji Slanič Fakin za pripravljene jedi,  še  posebej pa g. Janezu Fakinu za izvedbo poskusa.