Poskusno polje 2019: Polona Ramšak, Kozji vrh

16.7. smo v sodelovanju s kmetijo Murenhof pripravili prvo predstavitev sortnih poskusov za koroško regijo.

Glede na zgodovino regije, katera je bila v preteklosti zelo znana po proizvodnji semenskega krompirja, je bilo dobrodošlo, da smo lahko preizkusili novejše sorte in jih primerjali s starejšimi.

Kljub zgodnjemu sajenju lahko opazimo, da se je krompir dobro razvijal, čeprav so bile padavine in nizke temperature v maju prisotne tudi na tem področju. Krompir je vključen v triletni kolobar s pšenico in koruzo.

V predstavitev so bile vključene sorte: Safiyah, Kingsman, Gatsby, Constance, Ranomi, Alouette, La Strada, Rudolph in Carlingford.

Na dnevu krompirja je ga. Polona Ramšak najprej predstavila kmetijo in dejavnosti s katerimi se ukvarjajo ter navedla tehnologijo, ki je bila izvedena na polju:

24.3. oranje
26.3 NPK 7-20-30 750kg/ha
29.3./1.4. sajenje+Force
9.4. mehansko zatiranje plevela
20.4. Plateen+ mehansko zatiranje plevela
30.5. osipavanje+force
7.6. Acrobat
19.6. Dithane+ Mospilan
25.6. Infinito
10.7. Infinito

Sledila je predstavitev s strani našega podjetja (Andrej Lukan) kjer ugotavljamo, da so nastavki gomoljev pri vseh sortah visoki in si lahko obetamo dober pridelek.

Zagotovo najbolj uveljavljen Rudolph prepriča s svojim velikim številom gomoljev in močnim ter zdravim nadzemnim delom. Velik uspeh na kmetiji dosegajo s pridelavo sorte Alouette, katera je odporna na plesen. Visok pridelek ob zmanjšani porabi FFS zagotavlja višji finančni dohodek in bolj zdrav krompir.

Semenski krompir Alouette
Na njivi smo predstavili tudi izzive, s katerimi se kmetje soočajo v letošnji sezoni. Zaradi številnih šokov, se pojavljajo nepravilnosti na gomoljih, tudi krastavost se izraža bolj, sploh na sortah, ki niso odporne. V letošnjem letu opažamo tudi veliko poškodb gomoljev s strani glodalcev.

Od novejših sort, ki so bile sajene v poskusu so na kmetiji Murenhof povedali, da sta jim najbolj všeč sorti Safiyah in Ranomi.

Semenski krompir Ranomi

Po predstavitvi smo bili deležni pogostitve v gostilni Kašman, kjer so nam pripravili krompirjev golaž in krompirjev kolač iz sorte Arrow, ki je najbolj zgodnja sorta v Sloveniji.

Poloni Ramšak in njeni družini se zahvaljujemo za pripravo polja in izvedbo predstavitve na njihovi kmetiji, gostilni Kašman pa za odlično pripravljene jedi.