Poskusno polje 2018: Šolski center Šentjur

V letošnjem letu smo zopet izvedli predstavitev poskusa v Šolskem centru Šentjur. Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem, ki so se 23. avgusta 2018 udeležili Dneva krompirja in tudi sami sodelovali z vprašanji in lastnimi izkušnjami.
 


 

Na površini, kjer smo izvajali poskus je bila v preteklem letu sajena koruza . Njiva je bila orana v jesenskem času, do sajenja krompirja ni bilo ozelenitve. Površina nima namakalnega sistema.

V poskusu so sorte: Esmee, Excellency, La Strada, Casablanca, Manitou, Adato, Arrow, Arizona, Constance, Gatsby, Ranomi, Rudolph, Salad blau, Alouette

Sajenje: 24.04.2018

17.05.2018 – Sencor
25.05.2018 – osipavanje grebenov
04.06.2018 – Sencor
05.06.2018 – Calypso, Ridomil gold
20.06.2018 – Actara
20.08.2018 – mulčenje površine

Tla so srednje težka na delu površine tudi nekoliko prodnata. Na površini je največjo težavo predstavljalo zastajanje vode in v kasnejšem času tudi zapleveljenost površine, kar je bila letos zelo velika težava pri pridelovalcih, saj so padavine onemogočale absorbcijo herbicidov. Težav s pozebami letos ni bilo, se pa je za razliko od lani precej bolj pojavljala plesen, kar se sedaj kaže tudi na gnitju gomoljev.

Na tem mestu je pomembno izpostavit, da sta se tem težavam navkljub najbolje izkazali sorti Alouette in Rudolph, kateri slovita po močni strukturi in odpornosti na plesen in dokazujeta naš pregovor »krompir dober, vse dobro«, prav tako pa se izognemo plesni s sajenjem in spravilom zgodnejših sort, med katerimi sta se najbolj izkazali sorti Arrow in La Strada.

Ob predstavitvi sort nam je Andrej Lukan pojasnil nekaj splošnih dejstev o pridelavi semenskega krompirja ter o pomenu žlahtnenja sort, katere prihajajo na trg ravno zaradi lastnosti, ki ustrezajo trenutnim pridelovalnim zahtevam. Tako v tujini kot pri nas v zadnjih letih največjo težavo povzroča ravno plesen, zato je toliko večji uspeh prisotnost novejših in odpornejših sort tudi na Slovenskem trgu. Poskusi, ki jih izvajamo pa nam prinašajo dejanske lokalne rezultate.

Po predstavitvi so dijaki in profesorji na Šolskem centru Šentjur pripravili degustacijo sort Alouette, Constance in La Strada, vsako od njih v obliki pireja, cvrtega in kuhanega. Po odzivu obiskovalcev je bil po okusu najbolj všečen Constance.
 


 


 


 

Sledila je pogostitev, kjer so nam pripravili več kot odličen pražen Manitou, poleg pečenega Constanca in krompirjeve solate iz sorte Salad blue in nazadnje še sladice iz sort Rudolph, Casablanca in Ranomi.

Šolskemu centru Šentjur se iskreno zahvaljujemo za ves vloženi trud, za pripravo polja in odlično pogostitev.