Poskusno polje 2018: Poskus Rankovci – kmetija Marič

V letošnjem letu smo drugič izvajali poskus na območju Prekmurja.

Glede na letošnjo pomlad, ki je preprečevala zgodnje sajenje je bil poskus sajen cel mesec kasneje kot lani torej 12. aprila, vendar je bil od tistega časa naprej vznik zelo enakomeren in je posevek obetal, da se kljub kasnejšemu sajenju ne bo dosti kasneje razvil, celo bolje, saj v letošnjem letu ni bilo težav s pozebo kot lani, prav tako ne sušo v obdobju nastavljanja gomoljev.

Pa vendar, nam je v letošnjem letu največje težave povzročala toča, ki je na delu, kjer se izvaja poskus največ škode povzročila mesec po sajenju 13.5.

 

 

V poskusu so sorte: Arrow, Riviera, Ranomi, Arizona, Constance, Casablanca, Excellency, Alouette, Rudolph, Adato, Gatsby, Sunset

Posledica uničenja ali poškodovanja listne mase od toče je kasnejše nastavljanje sekundarnih gomoljev, kar je vidno praktično na vseh sortah, razen pri Rudolphu, kateri se je očitno zaradi njegovega robustnega tipa rasti uspel obraniti in obeta najlepši pridelek. Sorte, ki so se tudi bolje obranile pred točo, so še Casablanca, Constance in Alouette. Prav slednji Alouette zopet potrjuje, da je »krompir dober, vse dobro« saj zaradi svoje odpornosti zmanjšuje potrebo po uporabi FFS in nam tako zagotavlja bolj zdravo prehranjevanje, brez vnašanja zdravju škodljivih snovi.

 

 

TEHNOLOGIJA na poskusnem polju

10.4. Gnojenje NPK 7-20-30 (600 kg/ha)
12.4. Priprava zemlje in sajenje
28.4. gnojenje KAN 250 kg/ha in osipavanje
30.4. herbicid Sharpen (2l/ha), herbicid Proman (1l/ha)
24.5. fungicid Dithan M45 (2kg/ha) + listno gnojilo
28.5. insekticid Actara + listno gnojilo
6.6. insekticid Alverde+ fungicid Dithan M45 (2kg/ha)
30.6. fungicid Ortiva (1l/ha) +listno gnojilo
 

Po predstavitvi, ki smo jo zaradi slabega vremena pripravili na kmetiji (predaval Andrej Lukan), kjer ugotavljamo da so se praktično vse sorte izkazale za dobre, s prav tako dobrim predvidenim pridelkom smo bili deležni pogostitve na kmetiji Marič. Glede na naklonjenost regionalnega prebivalstva sortam z rumenim mesom in enkratno priložnostjo, da preizkusimo nekaj novega smo pripravili kot cvrt krompirček sorto Excellency, ki slovi po visoki vsebnosti suhe snovi v BC kulinaričnem tipu. Vsekakor lahko potrdimo, da ima potencial, da se v prihodnje večkrat znajde na prekmurskih krožnikih.

 

 

Kmetiji Marič se iskreno zahvaljujemo za ves vloženi trud, za pripravo polja in pogostitev.