Poskusno polje 2018: Dan polja Ilirska Bistrica

V četrtek 19. Julija smo se zbrali na dnevu krompirja, ki smo ga skupaj z Kmetijsko gozdarskim zavodom Nova gorica organizirali na Kmetiji Malobukovčan v Sozah pri Ilirski Bistrici.

Zaradi obilnih padavin v mesecu juliju je bil dostop do njive otežen, zato je predstavitev potekala ob Ribiškem domu Bukovica. Čudovita narava ob jezeru Mola, sončno vreme in tradicionalnost pridelave krompirja v Ilirski Bistrici je privabila veliko število pridelovalcev in predstavnikov kmetijskih trgovin ter kmetijskih svetovalcev iz bližnje in daljne okolice.

V uvodu je mladi prevzemnik kmetija Miha Dolgan predstavil poskus, ki ga je sadil na njivi, ki ga obdaja gozd. Kljub ugodnim razmeram za razvoj krompirjeve plesni in pozni saditvi, so rastline v poskusu pri večini sort zdrave.

V poskusu je bilo posajenih 12 sort : ADATOALOUETTEARROWCAROLUSCASABLANCA, CONSTANCE,  ESMEEGATSBYLA STRADE, MANITOU,  RANOMI in  RUDOLPH.

Tehnologija pridelave:
Datum sajenja: 21. april
Predposevek : krmne buče.
Gnojenje: hlevski gnoj
Dognojevanje: ob osipanju KAN
Pleveli: Plateen WG
Bolezni: 1 x Ridomil Gold in 1x Acrobat
Škodljivci: točkovno, le po napadenih rastlinah-Mospilan

 

 

Po njegovi oceni bodo najboljše rezultate dale sorte Ranomi, Constance in Rudolph.

Ga. Anka Poženel iz Kmetijskega zavoda Nova Gorica je nekaj besed posvetila težavam pridelave krompirja v letošnjem letu. Zaradi obilnih padavin, velike zračne vlage in temperatur med 18 in 25 ˚C v juniju in juliju je imela krompirjeva plesen idealne pogoje za hiter razvoj in širjenje. Posevki so ponekod že skoraj uničeni, predvsem tam, kjer ni bilo izvedene ustrezne zaščite.

Krompirjeva plesen je najbolj nevarna bolezen krompirja, ki se širi v hladnem in deževnem vremenu. Okužuje vse rastlinske dele. Spodnji listi so običajno bolj prizadeti, saj so bolj občutljivi, hkrati so pri tleh tudi ugodnejše razmere za okužbo. Na mestu okužbe stebla potemnijo.

Ob ustreznih vremenskih razmerah lahko v nekaj dneh propadejo vsi nadzemni deli rastline. Pomembno je, da pravočasno opravimo prvo škropljenje, še preden se bolezen pojavi. Kasneje uporabljamo sistemične fungicide, paziti pa moramo na menjavo pripravkov, da ne pride do odpornosti.

Če je bolezen preveč razširjena je najbolje cimo uničiti z desikacijskim herbicidom, da se bolezen ne razširi na gomolje.

Najboljša obramba pred krompirjevo plesnijo pa je sajenje sort, ki so imune na krompirjevo plesen ALOUETTE, CAROLUS in odpornih sort kot so RUDOLPH, SUNSET in GATSBY.

Pridelovalci so ugotovili, da je letos tudi večji napad črne noge, kot v preteklosti. Črna noga krompirja je bakterijska bolezen, ki povzroča črnenje in propad spodnjega dela stebel, venenje in rumenenje rastlin ter propad gomoljev. Meso stebla in gomoljev postane mehko, sluzasto in smrdi. Bakterija lahko povzročijo veliko gospodarsko škodo pri pridelavi krompirja. Bakterija je prisotna v okuženih tleh oziroma se prenaša tudi z okuženimi gomolji in se ob idealnih pogojih vlažnih pomladih razširi na rastline. Proti bolezni se borimo z ustreznim kolobarjem, sadimo le certificirano seme, gomoljev ne režemo. Z dušikom ne pretiravamo. Okužene rastline odstranimo iz njive ter uničimo. Potreben je zgoden izkop in izogibanje poškodbam gomoljev med izkopom. Gomolji morajo biti med izkopom suhi, oziroma jih osušimo. Kemičnih sredstev za zatiranje ni.

Andrej Lukan je predstavil sorte, med katerimi se je najboljše izkazala sorta RANOMI, zelo lepi rumeno mesnati gomolji, RUDOLPH belo mesnat z rdečo kožico in precej odporen na plesen, CONSTANCE z lepimi gomolji ter sorta ESMEE z velikim pridelkom, z rumenim mesom in rdečo kožico.

Po končani predstavitvi smo sorte tudi poskusili v različnih jedeh:

 

 

Za krompirjev golaž smo uproabili sorto ESMEE, za krompir v zevnici sorto RANOMI in za lešnikovo pito s krompirjem: CONSTANCE.

 

 

Obiskovalci so bili zelo navdušeni nad krompirjem v zevnici, ter nad okusom sorte RANOMI. Krompir v zevnici je stara in izredno razširjena lokalna jed. https://www.interseme.si/recepti/

 

 

KSS Nova Gorica in ga. Anki Poženel se zahvaljujemo za pomoč pri organizaciji poskusa in Dneva krompirja.
Izredna zahvala pa gre Mihu Dolgan in njegovi družini za vložen trud pri izvedbi poskusa in organizaciji Dneva krompirja.