Poskusno polje 2018: Dan krompirja na Kmetiji Munda v Juršincih

V torek, 17. 7. 2018, smo skupaj s Kmetijsko zadrugo Ptuj organizirali Dan krompirja v Juršincih. Tako kot že vse poletje je tudi tokrat ponagajalo vreme, njiva v Gerlincih je bila premokra, zato je celotna predstavitev potekala ob ribnikih na Turistični kmetiji Amur v Bodkovcih. Predstavitve so se udeležili okoliški pridelovalci, kmetijski svetovalci ter predstavniki kmetijskih trgovin in predstavniki Kmetijske zadruge Ptuj.

V uvodu je ga. Valerija Kodrič Majcen pozdravila vse zbrane in predstavila Kmetijsko zadrugo Ptuj, katere osnovna dejavnost je kooperacijsko organiziranje kmetijske proizvodnje, ki obsega oskrbo proizvajalcev s kmetijskim repro materialom na eni strani in odkup ter prodajo kmetijskih pridelkov in živine na drugi strani.

Letošnje leto je za pridelovalce krompirja težavno. Po pozni saditvi v aprilu, je nato dolgotrajno obilno deževje od sredine maja dalje povzročalo mnogo težav v pridelavi. Marsikje so bile površine poplavljene, oziroma je bil nivo vode tik pod površino. Na teh površinah bo izpad pridelka precej velik.. Poleg vode in močnega izpiranja grebenov je kljub rednemu škropljenju krompir precej prizadela krompirjeva plesen, nekje tudi alternaria. Podobno kot v preteklih letih pa imajo pridelovalci krompirja tudi težave s prodajo in doseženo ceno na tržišču.

 

 

Poskus je bil izveden pri treh pridelovalcih:

V Grlincih je bil poskus sajen 11. aprila, v Gajevcih 16. aprila in v Podlehniku 15.aprila.

Proti plevelom je bilo škropljeno 1x, in 1x tekom rasti, ko so se pojavile trave.
Proti boleznim je bilo škropljeno 4x in 2x z insekticidi proti koloradskemu hrošču.
Toča površin v poskusu ni poškodovala.

V Gajevcih je bil del površin poplavljen.

Na splošno so se vse sorte pokazale dobro, po končani predstavitvi pa smo nekatere sorte tudi poskusili v različnih jedeh.

ARROW je v poskusu je imel zelo lepe debele gomolje, večji nastavek, kot v preteklem letu, zgoden in velik pridelek, ponovno pa se je izkazal kot najboljša sorta v proizvodnji ranega krompirja na področju KZ Ptuj.

 

 

Veliko zanimanja je bilo za sorto ALOUETTE, ki je imuna na krompirjevo plesen, okusna rdeče kožna sorta z rumenim mesom, ki je že v tem času dala velike izenačen gomolje, da pa je zelo okusna smo se strinjali vsi prisotni, saj je bil Krompirjev golaž odličen. .
V poskusu so se izkazale tudi sorte  LA STRADE, belo mesnata zgodnja sorta z debelimi gomolji in zelo velikim pridelkom, sorta ESMEE, srednje rana rdeče kožna sorta z rumenim mesom in velikim pridelkom, dobre jedilne kakovosti. V odlično jedilno kakovost sorte ESMEE so se obiskovalci tudi sami prepričali, saj je krompirjeva solata bolje teknila od domačih klobas.
Veliko zanimanja je bilo za sorto CONSTANCE, srednje zgodnja sorta, rumeno mesnata z izredno lepimi, številnimi in enakomerno debelimi. G. Munda je s to sorto zelo zadovoljen, saj je izrednega okusa, odporna in enostavna za pridelavo, obiskovalci pa so bili izredno navdušeni nad cmoki in okusnostjo sorte CONSTANCE.

Recept za pripravo cmokov in ostalih krompirjvih jedi lahko poiščete na https://www.interseme.si/recepti/

Med pogovorom so obiskovalci poudarili, da je raznolikost sort krompirja ključnega pomena pri pripravi različnih vrst okusne hrane.
Kmetijski zadrugi Ptuj in Valeriji Kodrič Majcen se zahvaljujemo za pomoč pri izvedbi poskusov in organizaciji Dneva krompirja.