Novice

 • Poskusno polje 2018: Dan krompirja na Biotehniški šoli v Novi Gorici

  V torek, 19. 6. 2018, smo skupaj z Biotehniško šolo v Novi Gorici pripravili Dan krompirja.

  Na letošnjem dnevu krompirja, ki smo ga pripravili že tretje leto zapored, je bil poudarek na ranih sortah.
  RANA SORTA, ZLATA SORTA, je naš slogan, ki na področju Goriške še posebno drži.

  Rane sorte so dobrodošle , saj imajo na trgu dobro ceno, obenem pa se sajenjem ranih sort izognemo suši, ki nastopi v poletni mesecih, posebno tam kjer ni namakanja.   

  Letošnja pomlad ni bila ravno primerna za zgodnjo saditev krompirja, saj je bilo dolgo mrzlo, tako da so krompir posadili malo pozneje kot prejšnja leta, vendar so po saditvi ugodne vremenska razmere zagotovile dobro in hitro rast.

  Krompir so posadili 23.marca. Največje presenečenje je sledilo, ker so prve vzklile pozne sorte krompirja. Vendar so rane sorte nadoknadile zamujeno in bile na dan krompirja praktično zrele.

  Nasad so pod vodstvom Ingrid Bratož oskrbovali vzorno, tako je bilo škropljenje proti boleznim in koloradskemu hrošču pravočasno in uspešno. Po potrebi so tudi zalivali.

  V poskusu smo pokazali trinajst sort. Obiskovalce so zanimale predvsem rane sorte. ARROW, RIVIERA, LA STRADA . Vsi so poznali Riviero, ki je zelo zgodnja rumeno mesnata sorta, odporna na viruse. Na celotnem Primorskem daje dobre pridelke. Tudi na poskusu je bila lepa, izenačena in je imela primerno število gomoljev. ARROW se je letos zelo dobro izkazal, saj je imel primerno debelino in bil zelo zgoden. LA STRADA je imela velike gomolje in je bila za pridelovalce, ki so si poskus ogledali zanimiva.

  Poleg ranih sort so bile v poskusu tudi srednje zgodnje in pozne sorte: CASABLANCA, ARIZONA, ESMEE, CONSTANCE, GATSBY, EXCELLENCY, MANITOU, SUNSET IN SALAD BLAU, vse odlične za to področje.   

  Po ogledu poskusnega polja, so nam na šoli pripravili pečen krompir iz sort ARROW, RIVIERA in LA STRADE in ARIZONA. Obiskovalci so bili najbolj navdušeni nad sorto LA STRADE, vendar so bile tudi ostale sorte odlične. V krompirjevem golažu smo poskusili sorto CASABLANCA.

  Skupaj z obiskovalci smo ugotovili, da je sort krompirja v Sloveniji preveč in se težko odločajo katero naj sadijo. Zato so dnevi polj dobrodošli, saj lahko na njivi pokažemo kvaliteto in velikost pridelka za posamezno sorto, pri degustaciji pa tudi okusnost.

  RANE SORTE so se na letošnjem dnevu krompirja res izkazale za ZLATE SORTE.

   
   
   

 • Vabilo: Dan odprtih vrat 2018 – Biotehniška šola ŠC Nova Gorica

   

  Vabimo vas na Dan krompirja, ki se bo odvijal v Šolskem centru Šentjur, dne 19.06.2018 od 09:00 dalje.

  Kdaj: 19. junij 2018 ob 09:00

  Kje: ŠC Nova Gorica / Biotehniška šola, Ulica padlih borcev 26, Šempeter pri Novi Gorici

   

   
   


   
   

  Program:
  Najprej si bomo ogledali poskusno polje, v nadaljevanju dneva pa boste razstavljene sorte krompirja lahko poskusili v različno pripravljenih jedeh.

  Veselimo se srečanja z vami. Lepo vabljeni!

   

 • RANA SORTA, ZLATA SORTA

  Pa je tu, letošnji zgodnji krompir. Po dolgi zimi nas prvi krompir na mizi navda z občutkom praznika, pridelovalci pa se veselijo prvih prihodkov od nove letine.

  Letos se prvega krompirja veselimo nekoliko drugače. Pomlad je bila mrzla, zato je bila saditev prvega krompirja razmeroma pozna. Kljub temu so nekateri pridelovalci mladi krompir ponudili že ob koncu maja. Rane sorte krompirja vselej dosegajo višje cene, letos pa so zaradi muhave pomladi še nekoliko višje. Boljši prihodek bo vsaj malo poplačal dodaten trud in skrb pridelovalcev.

  Najbolj poznan rani krompir v Sloveniji je sloviti kifeljčar, sorta Kresnik. Vendar pa Kresnik ni najbolj rana sorta. To mesto pripada sorti Arrow, ki je preizkušeno najzgodnejša sorta v Sloveniji. Na voljo pa je tudi nova, v Sloveniji preizkušena sorta La Strada, ki tvori velike okrogle gomolje. Obe sorti sta izredno okusni, saj je vsebnost sušine v gomoljih višja kot pri ostalih sortah na trgu. Priljubljena je tudi izrazito rana sorta Riviera, prepoznavna po svetlo rumenih okroglih gomoljih.

  Pri izkopu krompirja moramo paziti, da ne poškodujemo kožice, ki je še neutrjena. Porabniki krompirja najbolj cenimo tistega zgodnjega, sveže izkopanega, ki je odličen za pečenje. Najraje pečemo neolupljenega, saj se nežna kožica lepo zapeče. Dober pa je tudi v krompirjevih solatah. Pazimo le, da odstranimo morebitne zelene dele gomoljev, ki vsebujejo škodljivi solanin.

  Prvi krompir je tu. Zdaj je pravi čas za okusne jedi iz mladega krompirja! Za vas smo izbrali tri odlične recepte.

  Uživajte v zgodnjem poletju ob mladem krompirju!