Krompir ARROW

Krompir sorta ArrowZrelost: zelo zgodnja sorta

Barva kožice: rumena

Barva mesa: bela

Gomolji: podolgovato ovalni s plitvimi očesci

Namen: Sorta je namenjena za pridelavo zelo zgodnjega kvalitetnega krompirja z belim mesom, primernega za kuhanje in pečenje AB kuharskega tipa. Kožica je lepa, gladka, zato je odličen tudi za pranje in pakiranje.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Arrow je najzgodnejša sorta na slovenskih poljih in vrtovih, tudi v stresnih in suhih letih zagotavlja hitre in visoke pridelke. Za hiter, zgodnji pridelek je potrebno, da se krompir nakali in posadi v dovolj ogreto zemljo. Z nakalitvijo lahko dolžino vegetacije še skrajšamo, tvori se tudi večje število gomoljev. Priporočamo globljo saditev in dobro osipanje, ker se gomolji tvorijo bolj pod površjem. Skladišči se zelo dobro, zato je primeren tudi za majhne pridelovalce, ki si želijo tako zgodnjega krompirja, kot tudi krompirja za rano ozimnico v eni sorti.

 

Krompir RIVIERA

Krompir sorta RivieraZrelost: zelo zgodnja sorta

Barva kožice: rumena

Barva mesa: svetlo rumena

Gomolji: veliki, izenačeni, okroglo ovalni s srednje plitvimi očesci

Namen: Odlična jedilna sorta, AB kuharskega tipa, ki daje pri zelo ranem izkopu visoke pridelke lepih gomoljev z gladko kožico. Za svežo porabo.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Sorta se je zelo dobro pokazala v letih, ko je težave povzročala suša. Zdrav pridelek se lahko dobro skladišči do pozne jeseni. Dobro prenaša tudi večje količine dušika, potrebna je redna zaščita proti plesni. Večji pridelovalci pričnejo zaščito proti plesni izvajati pri 50% vzniku, s 50% aktivne snovi pripravka. Sorta je dobro odporna na viruse.

 

Krompir KRESNIK

Krompir sorta Kresnik

Zrelost: zelo zgodnja sorta

Barva kožice: rumena

Barva mesa: bela

Gomolji: številni, majhni, zaviti ter izrazito podolgovate oblike, z zelo plitvimi očesci

Namen: Je kifeljčar za zgodnjo pridelavo na vrtovih in prodajo na tržnici. Je zelo kakovostna jedilna sorta za svežo porabo in pripravo okusnega mladega krompirja AB kuharskega tipa. Tradicionalna slovenska sorta, izredno cenjena, še posebno za mlad pečen krompir.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Zaradi specifične oblike in občutljivosti na mehanske poškodbe priporočamo ročni izkop.

Krompir CERISA

Krompir sorta Cerisa

Zrelost: zelo zgodnja sorta

Barva kožice: rdeča

Barva mesa: rumena

Gomolji: manjši, podolgovati

Namen: Cerisa je odličnega okusa, AB kuharskega tipa, specialiteta, ki je namenjena za pridelavo zelo zgodnjega krompirja, manjših podolgovatih gomoljev, odlična je za solate, primerna tudi za kuhanje in pečenje.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Ima atraktiven izgled in je dobrega okusa ter odlične jedilne kakovosti, z veliko vsebnostjo suhe snovi. Bolje uspeva na lažjih tleh in je dobro odporna na viruse.