Krompir SPECTRA

Semenski krompir SPECTRA
Zrelost: srednje zgodnja sorta

Barva kožice: rumena

Barva mesa: svetlo rumena

Gomolji: srednje veliki, ovalno ovalni, s zelo plitvimi očesci

Namen: vsestransko uporabna sorta, za svežo porabon AB kuharski tip, z nižjo vsebnostjo suhe snovi.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: sorta ima odlične kulinarične lastnosti, primerna za krajše skladiščenje. Ni občutliva na metribuzin.

Krompir POMMERANT

Semenski krompir POMMERANT
Zrelost: srednje zgodnja sorta

Barva kožice: rumena

Barva mesa: svetlo rumena

Gomolji: veliki, enakomerni, podolgovato ovalni s plitvimi očesci

Namen: vsestransko uporabna sorta, odlične jedilne kakovosti, AB kuharski tip z visoko vsebnostjo suhe snovi, odličen za cvrtje

Posebnosti/lastnosti/nasvet: zaradi dolge dormance se dobro skladišči, odporen na nematode in delno odporen na viruse

Krompir LAUDINE

Semenski krompir LAUDINE
Zrelost: srednje zgodnja sorta

Barva kožice: rumena

Barva mesa: rumena

Gomolji: srednje veliki, podolgovato ovalni s plitvimi očesci

Namen: vsestransko uporabna sorta, odlične jedilne kakovosti, AB kuharski tip

Posebnosti/lastnosti/nasvet: odporen na viruse, prašno krastavost in črno nogo

Krompir LA STRADA

Krompir sorta La stradaZrelost: srednje zgodnja sorta

Barva kožice: svetlo rumena

Barva mesa: bela

Gomolji: okroglo ovalni, zelo plitva očesca, lepa in gladka kožica

Namen: Za pridelavo srednje ranega krompirja za prodajo na tržnici. La Strade je razvrščena v AB tip krompirja, primerna za pečenje in kuhanje, splošno porabo.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Priporočamo manjši odmerek dušika in redno zaščito proti plesni.

Krompir ARIZONA

Krompir sorta ArizonaZrelost: srednje zgodnja sorta

Barva kožice: rumena

Barva mesa: svetlo rumena

Gomolji: zelo veliki in izenačeni, ovalne oblike in očesca zelo plitva

Namen: Zelo visok pridelek lepo oblikovanih gomoljev, primerna za svežo porabo in tudi pečenje, AB kuharskega tipa. Arizono priporočamo za vsa višje ležeča področja, kjer je vegetacija krajša in saditev kasnejša. Dobre rezultate daje v vseh tipih zemlje.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Stabilna in zanesljiva sorta . Dobro je odporna na sekundarno rast in pokanje gomoljev, kot tudi na mehanske poškodbe pri izkopu. Čeprav je srednje zgodnja je primerna za skladiščenje.

 

Krompir SANTE

Krompir sorta Sante

Zrelost: srednje zgodnja sorta

Barva kožice: rumena

Barva mesa: svetlo rumena

Gomolji: veliki, številni, okroglo ovalni s srednje plitvimi očesci

Namen: Vsestransko uporabna kakovostna jedilna sorta B kuharskega tipa. Fiziološko zreli gomolji se v začetku razkuhajo, po krajšem skladiščenju pa težava izzveni. Primerna je tudi za predelavo v pomfrit. Zaradi odpornosti na bolezni, se je v zahodni Evropi sorta uveljavila tudi v ekološki pridelavi.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Sorta ni občutljiva in dobro prenaša spremenljive podnebne razmere. Gomolji ne pokajo in stresi ne povzročajo sekundarne rasti. Sante je primeren za srednje dolgo skladiščenje.

* na voljo tudi BIO seme

Krompir ROMANO

Krompir sorta Romano

Zrelost: srednje zgodnja

Barva kožice: rdeča

Barva mesa: krem bela

Gomolji: veliki, okroglo ovalni z zmerno globokimi očesci

Namen: Vsestransko uporabna in odlična jedilna sorta, BC kuharskega tipa, primerna za kuhanje, pečenje, pomfrit in čips. Namenjena je za ozimnico in ima dolgo dormanco.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Sorta se izredno dobro skladišči, ker ima dolgo dormanco in ni zahtevna za skladiščenje. Na voljo je tudi novejša in rodovitnejša sorta Rudolph, ki uspešno nadomešča sorto Romano.

Krompir GOURMANDINE

Krompir sorta Gourmandine

Zrelost: srednje zgodnja

Barva kožice: svetlo rumena

Barva mesa: rumena

Gomolji: srednje veliki, podolgovato ovalni s plitvimi očesci

Namen: Dobra jedilna sorta, izvrstna za solate AB kuharskega tipa.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Spomladi se sorto zbudi s temperaturnim šokom, sicer prične z rastjo zelo počasi. Priporočena sadilna razdalja je na 27 cm (50.000 rastlin/ha). Pridelek se odlično skladišči (5° C), dolgo časa ohranja kakovost gomoljev.

Krompir FALUKA

Krompir sorta Faluka

Zrelost: srednje zgodnja sorta

Barva kožice: rumena

Barva mesa: krem bela

Gomolji: veliki, podolgovato ovalni, izenačene velikosti s plitvimi očesci

Namen: Dobra jedilna sorta B kuharskega tipa, primerna za svežo porabo. Pri kuhanju se ne razbarva.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Pridelovanje je možno na vseh tipih tal , sorta je namreč tolerantna na vročinske udare in močno odporna na bolezni, sekundarno rast in mehanske poškodbe, gomolji ne pokajo. Faluka daje zelo visoke pridelke. Po izkopu ima dolgo dormanco, zato je primerna za daljše skladiščenje.

Krompir EVOLUTION

Krompir sorta Evolution

Zrelost: srednje zgodnja sorta

Barva kožice: rdeča

Barva mesa: svetlo rumena

Gomolji: veliki, podolgovato ovalni s plitvimi očesci

Namen: Za svežo uporabo, solate, kuhanje in pražen krompir, AB kuharskega tipa, sorta je primerena za pakiranje

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Atraktivno temno rdeče barve z visokimi pridelki, posebno primerna za lažja tla. Dobro odporna na mehanske poškodbe pri izkopu.

Krompir CONSTANCE

Krompir sorta Constance

Zrelost: srednje zgodnja sorta

Barva kožice: rumena

Barva mesa: svetlo rumena

Gomolji: ovalno okrogli, veliko število velikih gomoljev

Namen: Ima lepo kožico in je primerna za pranje in pakiranje. AB kuharskega tipa, srednja vsebnost suhe snovi – 20% daje sorti prijeten okus.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Primerna je za vse vrste tal, odporna na sekundarno rast in pokanje.

Krompir ARINDA

Krompir sorta Arinda

Zrelost: srednje zgodnja sorta

Barva kožice: rumena

Barva mesa: svetlo rumena

Gomolji: številni in veliki, podolgovato ovalne oblike

Namen: Vsestransko uporabna jedilna sorta, odličnega okusa zelo priljubljena na Notranjskem in Primorskem. Arinda je primerna za pečeni krompir B kuharskega tipa, kot tudi za ostale jedi.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: V stresnih letih priporočamo zgodnejši izkop, ko gomolji še niso pretirano veliki. S tem preprečimo sekundarno rast in pokanje gomoljev (ob dognojevanju dodajati manjše količine dušika).

Krompir ALOUETTE

Krompir sorta Alouette

Zrelost: srednje zgodnja sorta

Barva kožice: izrazito rdeča

Barva mesa: rumena

Gomolji: veliki, ovalni, izenačeni, imajo plitva očesca

Namen: Vsestransko uporabna jedilna sorta, AB kuharskega tipa. Dobra sorta za svežo porabo in skladiščenje, kot tudi za pranje in pakiranje.

Posebnosti/lastnosti/nasvet: Alouette je odporna na plesen na listih in gomoljih.

* na voljo samo BIO seme