Recepti

Miza se po krompirju pozna

Kulinarika ima danes velik pomen, saj nam hrana predstavlja užitek, miza pa je najbolj priljubljeno središče druženja. V Sloveniji že od nekdaj velja, da ni kosila brez krompirja. V sodobni kulinariki ga uporabljamo na tisoč in en način in za vsako jed želimo imeti pravo, okusno sorto krompirja.

 
Zdravo in hranljivo živilo

Krompir je v velikem delu sveta eno od najbolj razširjenih živil. Vsebuje beljakovine, vitamine in rudninske snovi, ki imajo visoko biološko vrednost. Predvsem pa je krompir zdravo živilo, saj je varno, varovalno in uravnoteženo.

Sodobne sorte krompirja v našo prehrano prinašajo tudi raznolikost. Različne sorte krompirja so primerne za različne jedi. Nekatere so najbolj primerne za kuhanje v vodi ali pečenje v pečici, druge pa so kot nalašč za cvrtje v olju. Čeprav poznamo številne sorte krompirja, jih strokovnjaki z natančnimi analizami uvrščajo v nekaj osnovnih kulinaričnih tipov, ki so nam v veliko pomoč pri izbiri ustreznega krompirja za kuho. Podatki o kulinaričnih lastnostih krompirja pa so seveda pomembno vodilo tudi pri izbiri semenskega krompirja.

Okusne sorte

Dober krompir je tudi okusen. Med številnimi sortami, ki jih ponuja Interseme, je bila na tekmovanjih in predstavitvah kot najbolj okusna sorta največkrat ocenjena sorta Constance, zelo visoke ocene za okus pa je dobila tudi sorta Esmee. Casablanca izstopa s svojo večnamensko uporabnostjo, za domač ocvrt krompir ali krompirjevo solato pa se je kot najbolj primerna izkazala sorta Excellency.
Pražen krompir ima v slovenski kulinariki prav posebno mesto. Zato so v podjetju Interseme resnično ponosni na sorto Manitou, ki je večkratni zmagovalec tekmovanja Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.

 
Naj vam tekne

Krompir lahko pripravimo kot prigrizek, lahko uživamo ob krompirjevih solatah, juhah in samostojnih krompirjevih jedeh, iz krompirjevega testa lahko pripravimo odlične priloge, lahko spečemo krompirjev kruh ali celo pripravimo krompirjeve sladice.

Poiščite svoj navdih za kuhanje s krompirjem v KNJIŽICI RECEPTOV krompirjevih jedi Interseme.